ΣΤΕΝΤΟΡΕΙΑ PRESENTATION

 

«Στεντόρεια» ήταν η παρουσίαση της δεύτερης  ποιητικής συλλογής  της δημοσιογράφου  Σοφίας Τσίπα στην κατάμεστη αίθουσα του ιδρύματος Θεοχαράκη.  Πλήθος κόσμου από τον καλλιτεχνικό, δημοσιογραφικό, επιστημονικό και πολιτικό χώρο έδωσαν το παρών. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Παπακωνταντίνου, η Ελένη Ράντου, ο Γιώργος Κιμούλης, η Δήμητρα Χατούπη, η Ντόρα Μπακογιάννη, η Εύα Αντωνοπούλου, η Ιωάννα Μάνδρου, η Χριστίνα Σούζη,  και πολλοί άλλοι.

 

 

Ομιλητές της βραδιάς ήταν η Έλενα Ακρίτα, ο Παύλος Τσίμας και ο καθηγητής Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, οι οποίοι ανέλυσαν τα βαθύτερα νοήματα αλλά και τα αισθήματα που τους προκάλεσαν οι στίχοι της Σοφίας Τσίπα. Ο Δημήτρης Λιγνάδης απήγγειλε ποιήματα και τον συντονισμό έκανε ο Χρήστος Ζαμπούνης. Η νέα ποιητική συλλογή της Σοφίας Τσίπα με τίτλο «Στεντόρεια» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φερενίκη.  Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Χασμωδία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  Momentum.

 

 

Συνεχίζοντας στο μονοπάτι της ποίησης όπου ξεκίνησε το 2016, η Σοφία Τσίπα παρουσίασε 38 ποιητικές συνθέσεις, και πάλι στη φόρμα του ομοιοκατάληκτου στίχου την οποία αγαπά, για όσα καταγράφει και βιώνει στη σύγχρονη πραγματικότητα αλλά και για όσα συν-αισθάνεται και καταθέτει: Οι άνθρωποι που κουβαλά μέσα της και συναντά γύρω της, η συντροφικότητα και η μοναξιά, το δίκαιο και το άδικο που μοιραζόμαστε όλοι, το φως και το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής, μέσα από τον ποιητικό λόγο και τη δύναμη των λέξεων.

 

Η Σοφία Τσίπα μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Έχει περάσει μια λανθασμένη αντίληψη στον κόσμο για την ποίηση. Ότι είναι κάτι μακρινό, ελιτίστικο. Είναι για τους λίγους. Για να γράφουν λίγοι και να καταλαβαίνουν τα λεγόμενα ακόμα λιγότεροι. Ότι για να γράψεις ποίηση θα πρέπει να βρίσκεσαι σε πλεονεκτική θέση. Να έχεις λυμένα τα μεγάλα σου προβλήματα. Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω κάθετα με όλα αυτά. Γράφω στίχους, διαβάζω ποίηση ακριβώς γιατί δεν έχω λύσει τα προβλήματά μου. Και τούτη η φλόγα μέσα μου καίει. Η ποίηση είναι για όλους κι αλίμονο αν δεν την καταλαβαίνουν οι περισσότεροι. Η ποίηση είναι εδώ. Ζυμώνεται μαζί μας, πλάθει τις ιστορίες μας και πλάθεται από αυτές. Κι αλίμονό μας αν δεν της αφήσουμε μια χαραμάδα να μπει και να μας φωτίσει.»